Jeżeli ktoś zamawia najprawdziwszą włoską pizzę, to nieodłącznym jej składnikiem będzie mozzarella. Ser tego gatunku wygląda bardzo charakterystycznie, ponieważ ma formę niedużych, lekko spłaszczonych kulek w białym kolorze. Struktura tego sera jest miękka i lekko ciągliwa, a po przerwaniu ma postrzępione brzegi. Tradycyjna mozzarella włoska wytwarzana była pierwotnie z mleka bawolego, lecz aktualnie najczęściej w sklepach się spotyka produkty wykonane z mleka pochodzącego od krów.
Dzięki odpowiedniemu procesowi produkcji możliwe jest utrzymanie białej barwy, która ma duże znaczenie w przypadku tej odmiany. Kulki sera mozzarella mogą mieć różną wielkość, od niewielkich, które przypominają winogrona, aż po faktycznie spore, mające ponad kilogram wagi. Ze względu na właściwości ten gatunek sera jest bardzo polecany, gdyż zawiera w sobie dużo wartościowych składników odżywczych. Jeżeli ktoś zna jakiś sprawdzony sklep oferujący produkty włoskie oryginalne, to zapytać w nim może o jakieś inne odmiany mozzarelli, które zaczynają się u nas cieszyć coraz większym zainteresowaniem.
Jednym z nich jest mozzarella buffala, wytwarzana według oryginalnych receptur wyłącznie z bawolego mleka. Z uwagi na to, że to mleko ma w sobie dużo więcej tłuszczu, to sam ser ma charakterystyczny, słonawy posmak, pasujący wyśmienicie do wielu dań. Ciekawie i oryginalnie będzie też smakować mozzarella burrata, w czasie wytwarzania tej odmiany dodaje się do kulek niewielką ilość śmietany, dzięki czemu we wnętrzu tworzy się maślana torebka.
+Tekst Sponsorowany+