Podczas otwierania zakładu gastronomicznego trzeba pomyśleć o wielu rzeczach. Jedna z nich to dbanie o należytą jakość wypuszczanych ścieków, w jakich nic nie może się znaleźć, co spowodowałoby przytkanie rur. A że niestety tłuszcze mają takie właściwości, to jak mówią obowiązujące przepisy nie można ich do ścieków odprowadzać. Za takie postępowanie mogą grozić poważne finansowe konsekwencje, dlatego dużo lepszym wyborem będzie zamontowanie jakiegoś separatora tłuszczu. Takie urządzenia działają na zasadzie grawitacji. Ścieki są odprowadzane do zbiornika z przegrodami we wnętrzu.
Cięższe zanieczyszczenia zatrzymują się na tych przegrodach, a lekki tłuszcz jest unoszony na górze. Dzięki temu dalej do kanalizacji jest odprowadzana czystsza woda, nie mająca w sobie niczego, co mogłoby spowodować zatkanie rur. Lecz ciągłe użytkowanie kuchni będzie powodować zwiększanie się ilości tłuszczu w środku, z tego też powodu co jakiś czas trzeba będzie wykonać serwis separatorów. Jest zalecane, żeby robić go przynajmniej raz na miesiąc, ale to zależne jest od indywidualnych ustaleń.
Pracownicy czy właściciel danej firmy muszą regularnie sprawdzać zbiornik, i jeżeli warstwa tłuszczu będzie zbyt duża, to zamówić czyszczenie separatorów tłuszczu Śląsk. Nasze przepisy zakazują, żeby zrobić to można było samemu, niezbędne będzie wynajęcie wyspecjalizowanej firmy dysponującej niezbędnymi uprawnieniami.
Takie firmy po pierwsze dysponują odpowiednimi samochodami, do jakich ściągane są wszystkie odpady. Poza tym po każdej wizycie muszą wystawić protokół, żeby dokumentacja się zgadzała. Tłuszcz nie należy do niebezpiecznych materiałów, lecz wymaga specjalnej utylizacji, tak więc mogą się tym zajmować jedynie upoważnione firmy. Podejmując decyzję o współpracy z taką firmą warto podpisać umowę na dłuższy czas na regularne przyjazdy. Wówczas po pierwsze z pewnością będzie lepsza czyszczenie separatorów cena, a poza tym nie trzeba będzie za każdym razem ustalać terminu.