Każdy, kto miał kiedyś okazję spróbować najprawdziwszej pizzy z Włoch doskonale wie, że smakuje ona wyśmienicie. W dużej mierze będzie to zawdzięczać składnikom użytym do wypieczenia, w tym również serowi mozzarella. Mozzarella włoska jednak jest stosowana nie tylko na pizzach, ale stanowi też doskonały dodatek do sałatek i przekąsek, komponuje się też świetnie z różnymi innymi ciepłymi posiłkami. Charakterystyczne białe kulki w woreczku z zaletą zna większość z nas, ponieważ znaleźć je można w każdym sklepie spożywczym. Jednak najczęściej są one produkowane przez firmy z danego kraju, i tak naprawdę jeśli chodzi o smak jedynie przypominają one oryginalne wyroby z Włoch.
Zwłaszcza że Włosi mają parę ciekawych odmian tego właśnie sera, jakie zasmakować powinny każdemu jego miłośnikowi. Wytwarzanych między innymi, tak jak to miało miejsce przed laty, z mleka bawolic, jakie ma w sobie dużo większą ilość tłuszczu. Przez to mozzarella buffala posiada lekko kwaskowy, delikatny posmak, pasujący idealnie do wielu potraw. Doceniana pośród smakoszy również jest mozzarella fior di latte. Ona z kolei wytwarzana jest z mleka krowiego, ale tylko w kilku rejonach Włoch, według tradycyjnych receptur. Wszystkim się zajmują rzemieślnicy z lokalnych wiosek, którzy wszystko robią ręcznie, bez użycia maszyn i urządzeń. Na pewno warta spróbowania będzie też mozzarella burrata, która w sobie zawiera środek o maślanym smaku. Jest to rezultatem dodania przy produkowaniu śmietanki, tworząc w kulce niedużą kieszonkę wypełnioną płynem.
+Tekst Sponsorowany+