Mało kto nie będzie wiedzieć, czym jest ser mozzarella. To bardzo charakterystyczny rodzaj sera, używany przede wszystkim do włoskich dań. To właśnie z tego regionu Europy wywodzi się początek historii. Jej stworzenie przypisuje się starożytnym Rzymianom, a ten smaczny produkt nadal jest kojarzony właśnie z południowym regionem Włoch. Oryginalna mozzarella włoska posiada śnieżnobiałą barwę, jest sprężysta i wilgotna.
Dysponuje również włóknistą strukturą, która umożliwia swobodne odrywanie kawałków. To od tej czynności pochodzi jego nazwa – włoski czasownik mozzare oznacza właśnie odrywanie. W takim kształcie sprawdza się bardzo dobrze się w różnych sałatkach, zwłaszcza w popularnej Caprese. Ale znacznie częściej używana jest do najróżniejszych zapiekanek, w tym oczywiście do klasycznej pizzy. To właśnie płynna mozzarella ciągnie się w długie nitki po ugryzieniu kawałka ciasta. Mozzarella zyskała swoją popularność właśnie jako dodatek pizzy, którą się na całym świecie serwuje w wielu rożnych wersjach.
Z tego powodu przeważnie jest ona wytwarzana z tańszego mleka krowiego. W tej postaci ma bardzo delikatny smak. Warto jednak wiedzieć, że produkty włoskie oryginalne wciąż są tradycyjnie wytwarzane z mleka bawolic. Ten gatunek nazywany jest mozzarella buffala i jest bardziej wyrazisty w smaku. Cieszy się mniejszą popularnością ze względu na wyższą cenę i mniejszą dostępność. Najmniej znana jest mozzarella burrata. To równie smaczny podpuszczkowy ser, ale wyróżniający się półpłynnym, kremowym środkiem w którym zatopione są kawałeczki mozzarelli. To ser idealny do jedzenia solo albo sałatek, z dodatkiem oryginalnej oliwy włoskiej i pomidorków.
+Tekst Sponsorowany+