Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Krótka charakterystyka popularnych odmian sera mozzarella

Mało kto nie będzie wiedzieć, czym jest ser mozzarella. To bardzo charakterystyczny rodzaj sera, używany przede wszystkim do włoskich dań. To właśnie z tego regionu Europy wywodzi się początek historii. Jej stworzenie przypisuje się starożytnym Rzymianom, a ten smaczny produkt nadal jest kojarzony właśnie z południowym regionem Włoch. Oryginalna mozzarella włoska posiada śnieżnobiałą barwę, jest sprężysta i wilgotna.

Dysponuje również włóknistą strukturą, która umożliwia swobodne odrywanie kawałków. To od tej czynności pochodzi jego nazwa – włoski czasownik mozzare oznacza właśnie odrywanie. W takim kształcie sprawdza się bardzo dobrze się w różnych sałatkach, zwłaszcza w popularnej Caprese. Ale znacznie częściej używana jest do najróżniejszych zapiekanek, w tym oczywiście do klasycznej pizzy. To właśnie płynna mozzarella ciągnie się w długie nitki po ugryzieniu kawałka ciasta. Mozzarella zyskała swoją popularność właśnie jako dodatek pizzy, którą się na całym świecie serwuje w wielu rożnych wersjach.

Z tego powodu przeważnie jest ona wytwarzana z tańszego mleka krowiego. W tej postaci ma bardzo delikatny smak. Warto jednak wiedzieć, że produkty włoskie oryginalne wciąż są tradycyjnie wytwarzane z mleka bawolic. Ten gatunek nazywany jest mozzarella buffala i jest bardziej wyrazisty w smaku. Cieszy się mniejszą popularnością ze względu na wyższą cenę i mniejszą dostępność. Najmniej znana jest mozzarella burrata. To równie smaczny podpuszczkowy ser, ale wyróżniający się półpłynnym, kremowym środkiem w którym zatopione są kawałeczki mozzarelli. To ser idealny do jedzenia solo albo sałatek, z dodatkiem oryginalnej oliwy włoskiej i pomidorków.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY