Smakosze świetnie wiedzą, że na oryginalnej pizzy znaleźć się mogą tylko produkty włoskie oryginalne. Dotyczy to zwłaszcza mozzarelli, będącej jednym z najpopularniejszych odmian sera produkowanych we Włoszech. Większości z nas mozzarella włoska będzie się kojarzyła z białymi, sprężystymi kulkami o średnicy kilku kilometrów. Mozzarella jest wytwarzana z mleka krowiego, które pochodzi od specjalnie wyselekcjonowanych ras, co ogromnie wpływa na ostateczny smak.
Ser ten lekko się strzępi, co jest wynikiem tego, jak się go produkuje. W identyczny sposób wytwarzana jest mozzarella buffala, z tym że do niej jest wykorzystywane bawole mleko. Posiada ono nieco większą ilość tłuszczu, co przekłada się na końcowy, naprawdę charakterystyczny smak. Ta odmiana mozzarelli jest trochę kwaskowa, ale jednocześnie wyrazista. Całkiem niedawno jeszcze nie była zbyt ceniona przez konsumentów, lecz w ostatnich latach zmienia się to bardzo mocno.
Duży wpływ na tę popularność będą też mieć zdrowotne właściwości, głównie niska zawartość szkodliwego cholesterolu. Jeżeli pojawi się u kogoś na talerzu mozzarella burrata, to nie mając wiedzy co to jest można się mocno zdziwić. Ten rodzaj sera z kolei wygląda praktycznie tak samo jak klasyczny, lecz ma w środku torebkę wypełnioną gęstą śmietanką. Śmietanka ta zapewnia maślany, tak charakterystyczny aromat, tak lubiany przez wielu smakoszy. Mozzarella burrata wytwarzana jest z mleka krowiego, według przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów.
+Tekst Sponsorowany+