Każdy wielbiciel włoskich potraw doskonale wie, jak ważne są w tej kuchni sery mozzarella. Wprawdzie dzisiaj w każdym kraju wytwarzane są one przez rodzimych producentów, lecz nie ma co ich porównywać z tym, co oferują producenci z Włoch. W dużej mierze wynika to z mleka, lecz również i metod wytwarzania, jakie są pilnie strzeżoną tajemnicą włoskich wytwórców.
Największym zainteresowaniem cieszy się klasyczna mozzarella włoska, to ona właśnie jest bazą wielu potraw, w tym tak lubianej przez wszystkich pizzy. Jeszcze całkiem niedawno takim określeniem można było nazywać wyłącznie sery produkowane z mleka bawolego, lecz od jakiegoś czasu także i sery z mleka krów. Sam produkcyjny proces jest niezmienny od wielu lat. Do kadzi wlewa się krowie lub bawole mleko z podpuszczką, które następnie jest podgrzewane. Po upływie dwóch godzin zaczyna się tworzyć skrzep, który następnie jest odsączany, podgrzewany i zalewany wodą o odpowiedniej temperaturze.
Na zakończenie całość jest schładzana, a następnie moczona w solance aby nadać odpowiedni smak. Lecz aby otrzymać odpowiednią konsystencję, to trzeba posiadać mnóstwo doświadczenia i wiedzy, a serowarzy z Włoch jednak są wybitnymi specjalistami. Dobra mozzarella będzie ciągliwa i lekko sprężysta, ma też delikatny, łagodny smak. Trochę inaczej będzie smakowała mozzarella buffala, którą się produkuje z bawolego mleka. Ze względu na to, że to mleko ma znacznie więcej tłuszczu, to smak serów wytwarzanych z niego jest dość nietypowy, o lekkim kwaskowym posmaku.
Kolejnym wartym zaprezentowania serem z tej rodziny jest mozzarella burrata. W pierwszej chwili ona mocno przypomina typową mozzarellę, jednak różni się od niej znacznie ze względu na sposób wytwarzania. W czasie niego do wszystkich kulek jest dodawana delikatna śmietanka, odpowiadająca za łagodny, charakterystyczny smak tego sera. Powyżej wymienione sery, jak również pozostałe produkty włoskie oryginalne są do kupienia w specjalistycznych sklepach, specjalizujących się w tego typu asortymencie.
+Tekst Sponsorowany+