+Tekst Sponsorowany+
Miłośnicy kuchni włoskiej raczej jej sobie nie wyobrażają bez wyśmienitej mozzarelli pochodzącej z właśnie tego kraju. Ten popularny gatunek sera spotkać można w większości sklepów, lecz przeważnie to będą mniej lub bardziej dobre podróbki. Tak zwana mozzarella jest produkowana przez wiele firm, niektórym się to nawet nieźle udaje, lecz jedynie oryginalna mozzarella włoska będzie smakowała tak jak powinna. Jest ona nieodłącznym składnikiem każdej pizzy, często dodaje się też ją do różnych innych dań gorących czy też sałatek. Wiele osób kojarzy ją przede wszystkim z postaci niewielkich, lekko spłaszczonych kulek znajdujących się w zalewie. Ser ten ma delikatną konsystencję i smak, z reguły posiada śnieżnobiały kolor. Jeśli będzie miał dobrą jakość, to przy rozrywaniu będą się pojawiać charakterystyczne postrzępienia.
Oferowaną w naszych sklepach mozzarellę produkuje się przede wszystkim z krowiego mleka, ale we Włoszech także się do tego wykorzystuje mleko pochodzące od bawolic. Aktualnie ten gatunek sera nazywa się mozzarella buffala i cieszy się coraz większą popularnością. Niewiele osób jednak wie, że zaczęto go wytwarzać już w XII wieku, tyle że w którymś momencie przestano go cenić. Ze względu na znacznie większą zawartość tłuszczu w mleku bawolic ta właśnie mozzarella ma bardzo charakterystyczny, lekko kwaśnawy smak, a równocześnie jest bogata w rozmaite odżywcze składniki.
Mozzarelle wytwarzane z krowiego mleka oferowane są też we Włoszech w kilku innych rodzajach. Według sporej ilości osób świetny smak ma mozzarella burrata. W czasie wytwarzania w kulce się robi niewielką kieszeń, do jakiej wlewana jest śmietanka. Na zewnątrz ser ten wygląda identycznie co zwykły, lecz po przekrojeniu będzie się z niego wylewać półpłynna zawartość. W związku z tym że jego smak jest bardzo maślany i łagodny, to właśnie stąd wzięła się jego nazwa. Jednak najbardziej ceniona wśród miłośników włoskiej kuchni jest mozzarella fior di latte. Jest ona ręcznie wytwarzana przez niewielkie gospodarstwa, według receptur pochodzących sprzed wielu lat.