Chyba nie ma osoby, która by kiedyś nie próbowała spaghetti albo pizzy. Dnia te każdemu od razu będą się kojarzyły z Włochami, a to jedynie nieduża część tego, co tamtejsza kuchnia może zaoferować. Nie bez podstawy uważana jest ona za jedną z najsmaczniejszych, a niektóre z dań można spotkać we wszystkich zakątkach Ziemi. Ale żeby na przykład pizza mogła smakować tak jak we włoskiej restauracji, to konieczne będzie zastosowanie do jej przyrządzenia składników najwyższej jakości.
Najlepsze tu oczywiście będą produkty włoskie oryginalne, bowiem to one właśnie zapewnią wyjątkowy smak. Jednym z takich produktów, bez jakich nie może się obejść sporo dań, jest mozzarella włoska. Bez żadnego problemu da się ją kupić w praktycznie każdym sklepie, przeważnie wytwarzana jest ona z krowiego mleka. Taka mozzarella aktualnie się cieszy największą popularnością, głównie z powodu swojego smaku. Ten ser z reguły ma postać niedużych lekko spłaszczonych kulek, posiada miękką, delikatną konsystencję i biały kolor.
Po rozerwaniu powinien się lekko strzępić, i to świadczyć będzie o jego jakości. Ostatnio w niektórych sklepach pojawiać się też zaczęła mozzarella buffala. Wyglądem przypomina ona klasyczną mozzarellę, ale ma w środku kieszonkę wypełnioną delikatną śmietanką. Jeśli ktoś chciałby spróbować prawdziwej włoskiej klasyki, to doskonale będzie się do tego nadawać mozzarella buffala. Ten rodzaj sera jest bowiem produkowany z mleka bawolego.
+Tekst Sponsorowany+