Miłośnicy włoskiej kuchni zapewne stwierdzą, że jest ona najsmaczniejsza na świecie, i jest w tym sporo racji. A z pewnością jest bardzo popularna, o czym przekonać się można odwiedzając liczne kraje, w których bez żadnych problemów się chociażby znajdzie nieśmiertelną pizzę. Sekret dań z włoch tkwi w kilku rzeczach. Przede wszystkim jest to prostota, w wielu przypadkach starczy jedynie parę składników, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem. Ogromnie ważne są też przekazywane od wielu lat pomiędzy członkami rodziny przepisy, które zostały dopracowane prawie do ideału. No i na zakończenie trzecia bardzo istotna sprawa, a mianowicie stosowane do przygotowania składniki.
Oczywiście każde danie można zrobić z byle jakiej mąki, pomidorów, sera czy szynki. Lecz jeżeli porówna się później smak z potrawą, w której użyte zostały najprawdziwsze produkty pochodzące z Włoch, to będzie można od razu zobaczyć różnice. Jednym z takich składników, które w oryginale smakują najlepiej, jest mozzarella włoska. Ten smaczny gatunek sera powszechnie jest wykorzystywany w wielu potrawach, podawanych na zimno i ciepło.
Rzecz jasna żadna prawdziwa pizza nie obejdzie się bez niego, lecz znajdziemy go także w sałatkach, zapiekankach czy tartach. Przez to, że po stopieniu ciągnie się bardzo apetycznie, to w ten sposób podbił serca miłośników dobrego jedzenia z całego świata. Mozzarella występuje w wielu rozmaitych gatunkach i rodzajach, produkuje się ją z bawolego lub krowiego mleka. Z pierwszego rodzaju robiona jest mozzarella włoska, która w ostatnich czasach bardzo zyskuje na popularności, z uwagi na swój ciekawy smak i zawartość wielu składników odżywczych. Ciekawie i oryginalnie smakuje też mozzarella fior di latte, która uznawana jest przez wielu znawców za najsmaczniejszą odmianę tego sera. Tajemnica tych serów przede wszystkim tkwi z mleka wysokiej jakości, jakie jest używane do ich wytworzenia. Ale dużą rolę też odgrywa sposób produkowania, bardzo często kuchnia włoska producent stosuje tu techniki ręczne, które są dopracowywane od wielu dekad.
+Tekst Sponsorowany+