Prawdziwe włoskie sery są popularne na całym świecie, i bardzo słusznie cieszą się takim uznaniem z uwagi na ich wyjątkowy smak. Sery takie, jak również pozostałe produkty włoskie robione są jedynie z całkowicie naturalnych składników i według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Szczególną popularnością cały czas się cieszy mozzarella włoska, która jest podstawą każdej dobrej pizzy. Standardowe sery mozzarella są oczywiście wytwarzane z mleka krów, są w formie białych, miękkich kulek. Struktura tego sera jest lekko rozciągliwa i miękka, a do sprzedaży pakowane są w torebki foliowe wypełnione serwatką. Tradycyjna mozzarella rozpowszechniona jest najbardziej, lecz zwrócić też warto uwagę na inne jej odmiany, jakie zbyt dobrze jeszcze u nas nie są znane. Jedną z nich jest mozzarella buffala.
Pochodzi ona z rejonu Kampania, a jej podstawową zaletą będzie to, że produkuje się ją z bawolego mleka. Początkowo nie była zbyt wysoko ceniona, ale obecnie zmienia się to mocno z uwagi na charakterystyczny, lekko kwaskowy smak. Bawole mleko zawiera więcej tłuszczu, ale jednocześnie znacznie mniejszy poziom cholesterolu, jest więc dużo zdrowsze od krowiego. W naszych kuchniach coraz częściej pojawia się też mozzarella burrata. Z kolei ten ser w pierwszej chwili przypomina tradycyjną mozzarellę, ale jego konsystencja jest zupełnie inna, z płynnym wnętrzem. Ten rodzaj sera jest produkowany z mleka krowiego z zawartością śmietany, i to śmietana właśnie nadaje mu charakterystyczny, maślany smak.
+Tekst Sponsorowany+