Nikt chyba nie może sobie wyobrazić typowej pizzy włoskiej bez ciągnącej się mozzarelli. Ser ten jest tak samo znany co właśnie wspomniana pizza, spaghetti czy lazania. Lecz mozzarellę wykorzystuje się w wielu innych potrawach na gorąco, oraz w formie dodatku do sałatek. Sery zwane mozzarella cieszą się popularnością także w naszym kraju, chociaż tym oferowanym w zwykłych sklepach do oryginału jednak dużo brakuje. Oryginalna mozzarella włoska produkowana jest nie tylko z najwyższej jakości składników, ale też według oryginalnej receptury, w której wszystkie niuanse mają ogromne znaczenie.
Krowie mleko wlewane jest do kadzi, do jakiej dodaje się następnie podpuszczkę. Po podgrzaniu zawartości kadzi zaczyna się tworzyć skrzep, jaki po kilku godzinach można odcedzić. Ważnym elementem całego procesu jest kąpiel masy w gorącej wodzie, przez co powstają typowe włókna. Na koniec ser dzieli się na nieduże kulki i umieszcza w słonej wodzie dla wzmocnienia smaku. Rzecz jasna Włosi mają jeszcze dużo rozmaitych odmian tego sera, a jedna z ciekawszych to mozzarella burrata. W czasie jej produkowania dodawana jest jeszcze niewielka ilość śmietanki.
Przez to właśnie ser ten zyskuje ciekawą, maślaną konsystencję, i ma zupełnie inny smak niż klasyczny, mimo że też jest robiony z mleka krów. Charakterystyczna dla niego jest kieszonka, do jakiej wlana zostaje przed chwilą wspominana śmietana. Po przecięciu kieszonki ze środka zacznie wypływać śmietankowa zawartość.
Do produkcji mozzarelli wykorzystuje się nie tylko mleko krowie, ale też i coraz częściej bawole. Ten gatunek zwierząt cieszy się dużą popularnością we Włoszech, i właśnie z takiego mleka jest robiony kolejny rodzaj pysznego sera, to znaczy mozzarella buffala. Buffala smakuje nieco inaczej niż typowe mozzarelle, jest bardziej tłusta, a jednocześnie trochę kwaskowa. Ma też w sobie mniejszą ilość cholesterolu, co z pewnością korzystnie wpływa na zdrowie. Jeśli ktoś ją będzie chciał kupić, to znaleźć musi jakiś sklep oferujący produkty włoskie oryginalne i tam zamówić co potrzebuje.