Do przygotowania tej pożywnej włoskiej przekąski potrzebne nam będą następujące składniki: 100 ml octu z białego wina, 4 duże czerwone cebule, sól, oliwa extra vergine, 4 średnie liście laurowe, mielony pieprz czarny, 3 łyżki cukru trzcinowego, 85 ml octu balsamicznego, 2 mozzarelle di bufala, ¼ szklanki mleka 3,2%, 8 kromek chleba wiejskiego, 8 plasterków Prosciutto Crudo, 2 łyżki soli gruboziarnistej.
Przygotowanie – na początek czerwone cebule obieramy i cienko kroimy. Wkładamy je do miski z zimną wodą i 2 łyżkami soli na około 20 minut czasu. Odcedzamy, płuczemy i ponownie wkładamy do zimnej wody. Dodajemy ocet z białego wina i odstawiamy na kolejne 20 minut. Odcedzamy, płuczemy i osączamy. Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę z liśćmi laurowymi, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem czarnym, smażymy do momentu, aż cebula zmięknie.
Następnie dodajemy cukier trzcinowy, dokładnie mieszamy i wlewamy ocet balsamiczny. Zwiększamy płomień i smażymy 5 minut czasu, aż cebula się skarmelizuje, a płyn na patelni zgęstnieje. Mozzarelle miksujemy z mlekiem do uzyskania kremowej konsystencji. Na kromki wykładamy porcje karmelizowanej cebuli, kilka łyżek kremu z mozzarelli i po plastrze Prosciutto Crudo. Doprawiamy pieprzem i solą gruboziarnistą.